NADA KOLUNDŽIJA

Nada Kolundžija je koncertna pijanistkinja, najznačajniji srpski izvođač i pasionirani promoter savremene muzike. Ostvarila je preko hiljadu koncerata u zemlji i inostranstvu, nastupajući kao solistkinja ili kao kamerni saradnik. Gostovala je na brojnim festivalima i dobitnica je internacionalnih nagrada i priznanja. Uvršćena je u leksikon uspešnih ljudi Srbije u izdanju nternacionalne izdavačke kuće Oxford book.

Svoje nastupe je obogatila i sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, upotrebom glasa i snimljenih zvučnih matrica i multimedijalnim konceptima. Oko većih projekata okupljala je brojne umetnike koji su delili njen entuzijazam.

Godinama je upoznavala beogradsku publiku sa delima klasika 20. veka i proširivala ih kompozicijama savremeh autora. Na njenom obimnom repertoaru uvek su se nalazila i dela domaćih kompozitora, od kojih su joj mnoga i posvećena. Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera.

Redovno nastupa sa svojim bratom, Jovanom Kolundžijom, violinistom internacionalne karijere. Dugogodišnji je saradnik i gost muzičar ansambla Les AMIS iz Toronta. Bila je višegodišnji član beogradskog Ansambla za drugu novu muziku i ansambla Crossover elita, koja je izvodila fuziju klasike i džeza.

Uporedo sa umetničkom karijerom, radila je kao redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i zainteresovala mnoge mlade muzičare za savremene muzičke izraze. Umetnički je direktor Centra lepih umetnosti Jovana Kolundžije, Guarneriusa, čija misija je da promoviše mlade umetnike i obogaćuje umetnički život Beograda.

U promociji nove muzike, Nada se ne fokusira samo na pijanistički repertoar, već podržava inovativne načine umetničkog izraza. Kao umetnički direktor prvog međunarodnog festivala elektronske višemedijske umetnosti, elektronske i radiofonske muzike, Art of Sounds (2008) inicirala je i organizovala promociju više od 40 radova umetnika iz Australije, Kanade, SAD i Azije.

Imala je turneje po Americi i Kanadi, Kini, Indiji i Meksiku i nastupala je u Mađarskoj, Holandiji, Srbiji, Tajlandu, Rusiji, Nemačkoj, Španiji, Ukrajini, Austriji, Italiji, Rumuniji, Grčkoj, Francuskoj, Jugoslaviji, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kipru, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Belorusiji.

Nastupala je na međunarodnim festivaliama: Dubrovačke letnje igre / Hrvatska, Ohridsko leto / Makedonija, Festival savremene muzike Music Biennale Zagreb / Hrvatska, CHINCH predstavlja - Kompozitori u prvom licu / Beograd, Cervantino festival u Guanahuatu / Meksiko, Interfest, Bitola / Makedonija, Hvarske letnje priredbe / Hrvatska, A tempo, Podgorica / Crna Gora,
Guitar Art festival, Beograd, Svetska izložba EXPO, Sevilja, Ring Ring festiv, Beograd, soundaXis, Toronto / Kanada, BEMUS/ Beograd, Muzički Temišvar /Rumunija, Međunarodna Tribina kompozitora / Beograd, festival kamerne muzike, Niš, Festival Ljubljana, CONTRASTS, Lavov / Ukrajina, festival Lasciar vibrare, Beograd, KIJEV MUSIC FEST, Kijev - Ukrajina, BELEF, Beograd, PLANUM Festival, Budimpešta / Mađarska, Festival izvođačke umetnosti povodom 60.tog rođendana H.M. kralja, Bankok/Tajland, Srpski mesec kulture u Londonu, NOMUS, Novi Sad, Avaton Music Festival, Kipar i drugim.

Nastupala je u Salle Gaveao u Parizu, Conservatorio di Musica Santa Cecilia u Rimu, Kennedy Center u Vašingtonu, New England Conservatory i Berklee College of Music u Bostonu, Steinway Hall u Njujorku, La Chapelle u Montrealu, Ujedinjene nacije - Dag Hammarskjold Auditorium u Njujorku, Brown Hall u Bostonu, Theater am Turm, Frankfurt, McGill and Great Hall, University in Toronto, Lisinski u Zagrebu (nekoliko puta), Nehru Memorial Auditorium u Nju Delhiju, Kosovel u Ljubljani, Kolarac, Goethe Institut Amsterdam i mnogim drugim.

Nada Kolundžija je rođena u Beogradu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu (odsek za klavir) u klasi profesora Dušana Trbojevića, a usavršavala se na Muzičkoj akademiji "Franc List" u Budimpešti u klasi čuvenog pijaniste i profesora Zoltana Kočiša.

Nominacije za nagradu grada Beograda:

- 2006. g. za projekat Valceri 20. i 21. veka
- 2011. g. za multimedijalni projekat Muzički cirkus Džona Kejdža - Kuća puna muzike
- 2015. g. za 3 koncerta pod nazivom
Moja mala koncertna antologuja muzike za klavir

Nagrada i priznanja:

Roterdam, 1981. i 1984.- Diplome na Međunarodnom takmičenju za interpretaciju savremene muzike Fondacije Gaudeamus

• Beograd, 1981. - Nagrada Socijalističke omladine Srbije "Smeli cvet" za rezultate postignute u stvaralaštvu mladih

Zagreb, 1980. - Nagrada Sedam sekretara SKOJ-a za muzička ostvarenja

Beograd, 1980. - Nagrada SIZ-a kulture Beograda za najbolje ostvarenje u 1979. godini za izvođenje dela Arnolda Šenberga

• Roterdam, 1979. - Treća nagrada na Međunarodnom takmičenju pijanista Arnold Šenberg

Njeni snimci kao soliste ili kamernog muzičara nalaze se na 6 LP-a za izdavačke kuće: Suzy, PGP, RTB, Diskos, SKC i 4 CD-a za CeSUF, Guarnerius CLU i DOBERMAN-YPPAN.

O
stvarila je mnogobrojne snimke za radio i televizijske programe.

 

 

Nada Kolundžija, e-mail: nada.k@open.telekom.rs
Adresa: Levskoga 1, 11 060 Beograd, Srbija